Poltto takkauunissa

Mikä polttopuu on parasta?

Paras polttopuu takkauuniin on lehtipuuta. Suosittelemme polttopuulle vähintään vuoden ulkovarastointia katettuna. Sisällä varastoitu puu kuivuu helposti liikaa ja palaa liian nopeasti.

Puu on parasta kataa talvella, jolloin se on kosteaa. Polttopuut pilkotaan 10 cm kappaleiksi. Parhaan mahdollisen polton saavuttamiseksi polttopuun kosteus ei saa ylittää 18 %, mikä vastaa noin vuoden varastointia ulkona katon alla. Polttopuun kosteus voidaan mitata kosteusmittarilla. Voit myös sivellä astianpesuainetta puun päähän ja puhaltaa toisesta päästä. Jos puhaltaessa syntyy saippuakuplia, puu on riittävän kuivaa.

Kuinka sytytän tulen takkauuniin?

Sytyttämisellä on ratkaiseva merkitys polttoprosessin nopealle ja tehokkaalle käynnistymiselle. Lisää.

Kuinka poltan puita takkauunissa?

Parhaan mahdollisen polton saavuttamiseksi tulee tehoa ja lämmön määrää säädellä polttopuilla. Pienet polttopuut palavat voimakkaammin kuin suuret puut, sillä niitten pinta on suurempi ja niistä vapautuu enemmän kaasua. Polttopuun määrä tulipesässä vaikuttaa myös palamiseen. Normaalisti puita ei pidä lisätä enempää kuin pari kappaletta kerrallaan. Jos haluat lisää tehoa, voit lisätä enemmän polttopuita.

Kun lisäät polttopuita, avaa samalla luukun alaosan ensi-ilmantuloa, kunnes uudet puut alvat palaa kunnolla. Jotta hyödyntäisit polttopuut mahdollisimman tehokkaasti, lisää puita vasta kun hehku on niin pieni, että ensi-ilmantuloa pitää pitää auki n. 2 min jotta uudet puut alkaisivat palaa.

Puita lisättäessä uunista voi varista tuhkaa lattialle. Jos avaat luukun alaosan pellit (ensi-ilmantulon) n. 1 min enne kuin avaat luukun ja lisäät polttopuita, veto paranee. Näin vähennät tuhkan varisemisen riskiä.

Huono veto savupiipussa

Jos savupiippu on liian matala, harva tai huonosti eristetty, veto voi olla huono. Pyydä nuohoojaa arvioimaan savupiipun kunto. Vedon tulee olla n. 15 pascalia. Jos piippu on kunnossa, voit yrittää pidentää sytytysvaihetta tai käyttää useampia ja ohuempia sytytyspuita, niin että piippu ehtii lämmetä. Savupiippu vetää parhaiten, kun se on lämmin.

Sytytysvaihetta voidaan pidentää käyttämällä paljon pieniä sytytyspuita ja 1-2 sytytyspalaa. Kun puut ovat alkaneet hehkua, lisätään 2-3 kuivaa polttopuuta.