Takkauunin valinta

Markkinoilla on lukuisia erilaisia takkauuneja. Ennen tulisijan hankintaa on hyvä harkita seuraavia asioita:

  • haluatko klassisen valurautaisen vai modernin levyteräksisen takkauunin?
  • kuinka suuri on etäisyys palavaan materiaaliin?
  • kuinka suuri pinta-ala uunin pitää lämmittää?
  • onko takkauuni ainoa lämmönlähde vai käytetäänkö sitä lisälämmönlähteenä muitten järjestelmien ohella?

 

Kiertoilma vai säteilylämpö?

Kiertoilmauunit ovat uuden sukupolven takkauuneja, jotka lämmittävät ilman kierron avulla. Ne tuottavat tasaisen miellyttävää lämpöä myös läheisiin huoneisiin. Kiertoilmauunin voi sijoittaa lähemmäs palavaa materiaalia kuin säteilyuunin, sillä sen pinta ei lämpene yhtä paljon. Se on siis myös turvallisempi valinta lapsiperheille. Säteilylämpöön perustuvat uunit ovat olleet käytössä vuosikymmeniä. Lämpö keskittyy tulisijan läheisyyteen, ja vähenee mitä kauemmas siitä mennään. 

Suuri vai pieni?

On tärkeää, että löydät juuri sinun tarpeisiisi sopivan takkauunin. Oikeankokoisesta uunista saat eniten hyötyä ja iloa. Oikea koko riippuu mm. talon eristyksestä, koosta, huonejaosta ja uunin sijoituspaikasta. Älä hanki liian suurta takkauunia, sillä silloin lämpö voi nousta liian korkeaksi. 

Takkauunien nimellisteho ilmaistaan kilowatteina (kW). Nyrkkisääntö on, että yksi kW lämmittää 10 neliömetriä, jos talo on heikosti eristetty. Hyvin eristetyssä talossa 1 kW riittää 20 m2 lämmittämiseen. Jos käytät suuria polttopuita ja lisäät puita harvoin, uuni tuottaa puolet nimellistehosta. Pienempien polttopuiden käyttö ja tiheä puitten lisääminen parantavat lämmitystehoa. Nuohooja ja takkauunikauppias neuvovat sinua oikeankokoisen tulisijan valinnassa.