Ympäristödirektiivit

  • Ecolabel
  • Ecodesign
  • YK:n tavoitteet

Nordic Ecolabel

Suurin osa takkauuneistamme on varustettu Joutsenmerkillä, joka on yksi maailman kunnianhimoisimmista ympäristösertifikaateista. Joutsenmerkki on takuu siitä, että tuotteemme ovat markkinoiden vähiten ympäristöhaitallisten joukossa. Pieni, vihreä logo on ”Vaikea saada. Helppo valita”, kuten Joutsenmerkki itse julistaa.

Joutsenmerkki helpottaa parempien valintojen tekemistä sinulle, perheellesi ja ympäristöllesi. 

Joutsenmerkki-uunien vaatimukset
Pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin vaatimukset ovat jopa lakiakin tiukemmat. Ansaitakseen Joutsenmerkin uusien uunien tulee päästää vain puolet lain määräämästä hiukkasmäärästä (eli alle 2 g/kg puuta). Vertailun vuoksi vanha takkauuni päästää savupiipusta keskimäärin kolmesta viiteen kertaa enemmän savua kuin moderni, Joutsenmerkillä varustettu uuni.

Joutsenmerkki on kokonaisvaltainen merkki, joka ottaa huomioon kaikki olennaiset ympäristöparametrit tuotteen koko matkan ajalta.

  • Korkea tehokkuus (vähintään 76 %): mitä suurempi tehokkuus on, sitä paremmin uuni hyödyntää puuta
  • Alhaiset hiukkaspäästöt (alle 2 g/kg)
  • Ympäristöystävällinen tuotanto
  • Hyvin vähän haitallisten aineiden päästöjä
  • Takkauuni on riippumattoman tutkimuslaitoksen testaama

Joutsenmerkin vaatimuksia arvioidaan ja tiukennetaan jatkuvasti.

Katso Aduron Joutsenmerkki-sertifikaatti.

Polta järkeväst
Hienot hiukkasnumerot ja pohjoismainen Joutsenmerkki eivät riitä – on myös sinun vastuullasi huolehtia ympäristöstä ja polttaa järkevästi. Siksi olemme kehittäneet automaattisen Aduro-tronic-järjestelmän, jonka ansiosta sinun on helppo lämmittää kotisi helposti ja tehokkaasti. Sinun pitää vain laittaa kuivaa puuta takkauuniin ja aktivoida järjestelmä – se huolehtii sitten lopusta.

Neljä vinkkiä polttamiseen
1. Käytä puhdasta ja kuivaa puuta
2. Varmista riittävä ilmansyöttö
3. Käytä vain pieni määrä puuta kerrallaan
4. Mene ulos ja tarkista savu – sen pitäisi olla lähes näkymätöntä

Lue tästä lisää, kuinka poltat oikein.

Ecodesign

Euroopan unioni on ottanut ekosuunnitteludirektiivin käyttöön CO2-päästöjen vähentämiseksi ja siten ilmanlaadun parantamiseksi kaikkialla Euroopassa. Tämä direktiivi asettaa vaatimuksia energiatehokkuudelle ja tuotteiden hiukkaspäästöille.

Kaikki Aduro-takkauunit, pellettiuunit ja hybridiuunit täyttävät ekosuunnitteludirektiivin vaatimukset. 

Aduro ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

Tuemme Adurolla YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, jotka vuoteen 2030 mennessä asettavat suunnan kohti kestävämpää kehitystä sekä ihmisille että planeetallemme. Osallistumme YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja erityisesti seuraaviin tavoitteisiin:

Tavoite 3: Terveys ja hyvinvointi
Kehitämme takkauuneja, hybridiuuneja ja pellettiuuneja, jotka lähettävät vähemmän savua savupiippuun ja vähentävät savuhaittoja merkittävästi. Takkauunimme edesauttavat lisäksi terveellistä sisäilmaa. Uunit vaihtavat jatkuvasti ilmaa huoneessa ja ehkäisevät mm. homeen muodostumista varmistamalla, että lämpötila ei laske liian alhaiseksi tai ilmankosteus nouse liikaa.

Tavoitteet 7 ja 13: Kestävä energia ja ilmastoteot
Lämmittämällä asuntosi polttamalla puuta vältät käyttämästä fossiilisiin resursseihin, kuten hiileen, öljyyn tai kaasuun perustuvia lämmönlähteitä. Arvioidaan, että jokainen modernissa takkauunissa poltettu polttopuukilo vähentää hiilidioksidipäästöjä keskimäärin 0,5 kg (kaukolämpö) – 1 kg (sähkö- tai öljylämmitys). Keskimäärin jokainen uusi käyttöön otettava takkauuni vähentää hiilidioksidipäästöjä n. 3 tonnia vuodessa.

Pyrimme Adurolla helpottamaan oikein toimimista ja mahdollistamaan paremman palamisen mahdollisimman pienillä hiilidioksidi- ja hiukkaspäästöillä. Helpotamme Adurolla elämää uuneilla, joissa tuli palaa paremmin ja mahdollisimman pienillä hiilidioksidi- ja hiukkaspäästöillä. Teemme sen mm. innovaatioiden, kuten Aduro-tronicin, Aduro Smart Responsen, Aduro Hybridin ja Aduro DraftOptimizerin avulla.

Lisäksi Aduro istuttaa puita ja sijoittaa kestävään metsätalouteen. Lue lisää täältä

Tavoite 12: Kestävä tuotanto
Käytämme kierrätysmateriaaleja mm. teräksen ja valuraudan muodossa, ja Aduro Hybrid -uunien muovisuppilosta sekä siitä, miten Aduro Proline Ø45 -korien sisäosa pelleteille on esimerkiksi valmistettu Tanskan kotitalouksien kierrätysmuovista. Näin edistämme kiertotaloutta, jossa resurssit hyödynnetään mahdollisimman hyvin ilman niiden tuhlaamista. Suurin osa takkauuniemme materiaaleista on myös kierrätettäviä, esimerkiksi valurauta ja lasi.