Näin onnistut Aduro-takkauunisi kanssa

Tältä sivulta löydät vastaukset joihinkin usein esitettyihin kysymyksiin Aduro-takkauuneista. Jos et löydä tästä vastausta kysymykseesi, olemme koonneet kaikki vastaukset asiakaspalvelumaailmastamme.

SIIRRY SIVULLE

  • Asennus
  • Polttaminen
  • Kunnossapito

Mitä asennusvaatimuksia on?

On tärkeää, että Aduro-takkauunin sijoittaminen täyttää takkauuneille asetetut ohjeet ja standardit

Jos takkauuni sijoitetaan muurattua seinää tai muuta palamatonta materiaalia vasten, suojaetäisyysvaatimustsa ei ole. Puhdistamisen helpottamiseksi ja ilmankierron parantamiseksi on hyvä jättää 5-10 cm tilaa uunin ja seinän väliin. 

Vain silloin, kun takkauuni asennetaan palavien materiaalien lähelle, etäisyydelle on asetettu vaatimuksia. Katso Aduro-takkauunin käyttöohje tältä sivulta, (LINK manualer) jotta näet oman uunisi etäisyysvaatimukset. Jos olet epävarma vaadittavasta etäisyydestä, ota yhteyttä nuohoojaan, uunin myyjään tai paloviranomaisiin. Sinä ja uunin asentaja olette vastuussa asentamisesta ja määräysten noudattamisesta. Takkauuni voidaan ottaa käyttöön vasta käyttöönottotarkastuksen jälkeen.

Pitääkö lattialla olla suojalevy?

Jos takkauuni sijoitetaan palavalle alustalle, kuten puulattialle tai kokolattiamatolle, on palamaton suoja-alusta välttämäton. Suoja-alustan koko riippuu takkauunin koosta, ja sen tulee ulottua vähintään 30 cm uunin eteen ja 15 cm kummallekin sivulle. Adurolla on laaja valikoima suojalevyjä lattialle. Lue lisää täältä.

Takkauunissa on savuaukko sekä päällä että takana – kumpi kannattaa valita?

Jos seinässä tai katossa on jo reikä aiemmasta asennuksesta, on järkevää sovittaa uusi uuni mahdollisimman pitkälle samaan aukkoon. Jos tämä on ensimmäinen takkauunisi, jossa on mahdollisuus sekä uunin päällä että takana olevaan savuaukkoon, voit lukea eduista täältä:

Uunin takana tiilihormissa olevan savuaukon etuna on, että savuputki jää piiloon uunin taakse. Takana olevaa savuaukkoa käytettäessä uuni on myös ilmeeltään pelkistetympi.

Uunin päällä olevan savuaukon etuna on, että takkauunissa on parempi veto ja siten parempi palaminen. Jos valitset päällä olevan savuaukon ja käytät metrin pituista eristämätöntä savuputkea, on myös mahdollista lisätä uunin toiminta-astetta 5–7 %, koska lämpö pysyy huoneessa sen sijaan, että se johdetaan pois hormiin.

Miten uuni liitetään tiilihormiin?

Jos takkauuni liitetään tiilihormiin, käytetään uunin takana olevaa savuaukkoa (tai kulmaputkea uunin päällä olevaan savuaukkoon). Aduro-takkauuneissa käytetään savuputkea, jonka halkaisija on 150 mm. Jos takkauunin takana olevan savuaukon korkeus sopii nykyiseen asennusaukkoosi, voit käyttää tätä. Jos tämä ei ole mahdollista, mittaa uusi reikä. Sen jälkeen tehdään uusi reikä hormiin, johon liitinhormi sijoitetaan ja muurataan tiiviiksi muurauslaastilla. Tämän jälkeen takkauuni sijoitetaan ja savuputki asetetaan paikalleen. Aseta ohut tiiviste savuputken ja liitinhormin väliin liitosten tiivistämiseksi. Hormiputken tulee mennä 5–10 cm liitinhormin sisään, mutta ei niin pitkälle, että se tukkii savupiipun hormiaukon.

Seinäasennukseen tarkoitettu uuni on asennettava muurattuun savupiippuun, joka on varustettu eristävillä hormielementeillä. Niitä ei voi asentaa suoraan hormipiippuihin ilman eristettyjä hormielementtejä tai suoraan eristettyihin hormielementteihin:

Voidaanko samaan muurattuun hormiin liittää useita uuneja?

Lähtökohtaisesti kyllä. Huomioi kuitenkin voimassa olevat vaatimukset ja ohjeet ennen kuin suunnittelet tällaista asennusta. Se, onko asennus mahdollista, pitää arvioida aina tapauskohtaisesti. Suosittelemme siksi ottamaan yhteyttä nuohoojaan ja asentajaan heidän arvioitaan varten.

Mikä puu sopii parhaiten palamiseen?

Suosittelemme käyttämään halkaistuja koivu- tai pyökkipuita, joita on säilytetty ulkona katettuna vähintään yksi vuosi. Sisällä varastoitu puu kuivuu helposti liikaa ja palaa liian nopeasti.

Puut kannattaa kaataa mieluiten talvella, koska puu ei ole silloin niin kosteaa. Puut halkaistaan ”halkaisijaltaan” n. 10 cm:n klapeiksi. Polttopuiden pituus riippuu takkauunin tulipesän koosta. Useimmissa takkauunissa tulipesän leveys on 33–40 cm.

Parhaan mahdollisen polton saavuttamiseksi polttopuun kosteus ei saa ylittää 18 %, mikä vastaa noin vuoden varastointia ulkona katon alla. Polttopuun kosteus voidaan mitata kosteusmittarilla. Voit myös sivellä astianpesuainetta puun päähän ja puhaltaa toisesta päästä. Jos puhaltaessa syntyy saippuakuplia, puu on riittävän kuivaa. Noudata tätä ohjetta.

Kuinka sytytän takkauunin?

Sytyttämisellä on ratkaiseva merkitys polttoprosessin nopealle ja tehokkaalle käynnistymiselle. Olemme koonneet parhaat vinkit tähän ohjeeseen.

Kuinka poltan puita takkauunissa?

Parhaan mahdollisen polton saavuttamiseksi tulee tehoa ja lämmön määrää säädellä polttopuilla. Pienet polttopuut palavat voimakkaammin kuin suuret puut. Lisäksi palamiseen vaikuttaa tulipesässä olevien puiden määrä. Normaalikäytössä ei kannata laittaa enempää kuin kaksi puuta. Jos haluat suuremman tehon, voit lisätä puita.

Kun lisäät polttopuita, avaa samalla luukun alaosan ensi-ilmantuloa, kunnes uudet puut alvat palaa kunnolla. Jotta hyödyntäisit polttopuut mahdollisimman tehokkaasti, lisää puita vasta kun hehku on niin pieni, että ensi-ilmantuloa pitää pitää auki n. 2 min jotta uudet puut alkaisivat palaa.

Puita lisättäessä uunista voi varista tuhkaa lattialle. Jos avaat luukun alaosan pellit (ensi-ilmantulon) n. 1 min enne kuin avaat luukun ja lisäät polttopuita, veto paranee. Näin vähennät tuhkan varisemisen riskiä.

Kuinka valmistelen hormivedon?

Oikea hormiveto on välttämätöntä ihanteellisen palamisen varmistamiseksi uunissa. Vedon tulee olla n. 15 pascalia.

Hormi vetää ihanteellisesti, kun se on lämmin. Siksi voit kokeilla pitkittää sytytysvaihetta, jotta hormi lämpenee kunnolla. Voit käyttää tähän paljon sytytystikkuja sekä 1–2 sytytyspalaa. Kun jäljellä on enää hiillos, lisää 2–3 kuivaa, halkaistua polttopuuta.

Hormivetoa voi parantaa myös pysyvämmällä ratkaisulla asentamalla Aduro DraftOptimizer -savukaasuimurin.

Jos savupiippu on liian matala, harva tai huonosti eristetty, veto voi olla huono. Tässä on välttämätöntä korjata nykyistä hormia tai asentaa uusi hormi (pyydä nuohoojaa arvioimaan savupiipun kunto).

Milloin tiivisteet pitää vaihtaa?

Tiivisteet kuluvat ajan myötä, minkä vuoksi ne on tarkastettava säännöllisesti. Tiivisteet pitää vaihtaa, jos ne eivät ole tiiviitä. Tarkista myös säännöllisesti, että tiivisteet ovat kunnossa, jotta uunista ei pääse savua ulos.

Miten poistan noen lasista?

Märät puut, huono veto hormissa ja takkauunin virheellinen käyttö voivat jättää nokitahroja lasiin. Ne on kuitenkin helppo poistaa kastamalla kostea liina kylmään tuhkaan ja hankaamalla sillä nokeentunutta lasia. On myös olemassa puhdistustuotteita, jotka on tarkoitettu erityisesti noen poistamiseen lasista, esim. Aduro Easy Clean -sieni. Sienet eivät naarmuta eikä vahingoita lasin pintaa ja niitä voidaan käyttää useita kertoja. Vettä tai puhdistusaineita ei tarvita. Voit ostaa Aduron puhdistustuotteita täältä.

Voinko itse säätää luukkua?

Luukun ja lukkomekanismin säätäminen on välttämätön osa takkauunin huoltoa, jonka voit tehdä helposti itse. Jos luukku roikkuu toisella puolella, on vaikea sulkea tai ei sulkeudu kunnolla, säädä ja kiristä oven ympärillä olevia saranoita ja kiinnikkeitä. Tutustu oppaaseen asiakaspalvelumaailmassamme.

Kuinka tulipesää huolletaan?

Tulipesän eristekivet kuluvat normaalissa käytössä luonnollisesti, ja ne on vaihdettava, kun halkeamat ovat leveydeltään yli puoli senttimetriä. Levyjen kuluminen riippuu takkauunin käyttötiheydestä ja -tehosta. Materiaalit ovat huokoisia, joten levyjen halkeamisen estämiseksi on tärkeää, että polttopuut laitetaan varovasti tulipesään. Levyjä on saatavilla valmiina sarjoina, ja ne voi vaihtaa itse. Näitä voi ostaa verkkokaupasta www.aduroshop.com.

Eristyskyvyn säilyttämiseksi on myös tärkeää vaihtaa vermikuliittia oleva kääntöpelti tulipesän päällä, kun se on kulunut puoleen paksuudestaan. Pienet halkeamat eivät vaikuta eristyskykyyn.

Miten usein tuhkat pitää poistaa?

Tuhkalaatikko on tyhjennettävä polttokertojen välissä ennen kuin se on liian täynnä. Jos tuhkaa kerääntyy tuhkalaatikkoon, se voi tukkia ilmansyötön ja heikentää uunin tehoa. Muista myös puhdistaa tila, jossa tuhkalaatikko on.

Jätä tuhkalaatikko aina tulipesän pohjalle, koska se eristää ja helpottaa sytyttämistä seuraavalla kerralla.

Miten puhdistan uunin?

Uunin ulkopinta säilyy kauniina, jos se imuroidaan pienellä suulakkeella ja pehmeillä harjaksilla tai pyyhitään kuivalla pehmeällä liinalla. Älä käytä alkoholia tai muita liuottimia, koska ne poistavat maalin. Takkauunia ei saa myöskään pestä vedellä.

Takkauunin sisäpuoli ja savuputki tulee puhdistaa vuosittain tai useammin sen mukaan, miten usein takkauunia käytetään. Tämän työn voi myös tilata nuohoojalta.

Voiko maalia korjata, jos se on kulunut?

Aduro-takkauunit maalataan lämmönkestävällä spraymaalilla, joka kestää jopa 500 asteen lämpötilan. Spraymaali ei sisällä liuotinaineita, mikä tarkoittaa, että se tarttuu hieman huonommin kuin muut maalityypit eikä siten ole niin kestävä pinnaltaan.

Tämän maalaustyypin etuna kuitenkin on, että uunia on erittäin helppo uudistaa itse ja korjata pinnan halkeamat. Kuka tahansa voi tehdä tämän ja saada upean lopputuloksen. Katso oppaamme uunin maalaukseen tästä.

TOP