Takkauunin valinta

Markkinoilla on lukuisia takkauuneja, ja helpointa on antaa maun ja mieltymysten päättää. On kuitenkin tärkeää, että harkitset tarkkaan ennen kuin investoit uuteen takkauuniin, koska käytät uunia monta vuotta.

Lämmityspinta-alan, takkauunin paikan ja etäisyyden palaviin materiaaleihin huomioimisen lisäksi kannattaa miettiä myös yleisempiä asioita, kuten takkauunin tyyppi, koko, käyttövaihtoehdot, ilmansyöttö ja savupiipun veto.

Olemme koonneet tähän tietoja, jotka voivat olla ratkaisevia uuden takkauunisi valinnassa.

Kiertoilma vai säteilylämpö?

Takkauuneja on kahta tyyppiä: säteilylämpöuunit ja kiertoilmauunit. Säteilylämpöuunit antavat voimakasta lämpöä uunin ympärille, mikä tarkoittaa, että ilma uunin lähellä on erittäin lämmintä, mutta lämpötila laskee sitä mukaan, mitä kauemmas uunista mennään. Kiertoilmauunit puolestaan jakavat lämpöä kierrättämällä ilmaa. Tämä antaa tasaisen ja miellyttävän lämmön – myös viereisessä huonossa. Kiertoilmauunin voi sijoittaa lähemmäs palavaa materiaalia kuin säteilyuunin, sillä sen pinta ei lämpene yhtä paljon. Se on siis myös turvallisempi valinta lapsiperheille. Kaikki Aduro-takkauunit ovat kiertoilmauuneja.

Sopiiko lämmitystarpeisiisi suuri vai pieni takkauuni?

On tärkeää, että löydät juuri sinun tarpeisiisi sopivan takkauunin. Oikeankokoisesta uunista saat eniten hyötyä ja iloa. Oikea koko riippuu mm. talon eristyksestä, koosta, huonejaosta ja uunin sijoituspaikasta. Älä osta liian suurta takkauunia, koska silloin tulee helposti poltettua liian vähän ja liian alhaisella lämpötilalla, jotta lämpö ei nousee liikaa. Se antaa huonon palamisen.

Takkauunien nimellisteho ilmaistaan kilowatteina (kW). Nyrkkisääntö on, että yksi kW lämmittää 10 neliömetriä, jos talo on heikosti eristetty. Hyvin eristetyssä talossa 1 kW riittää 20 m2 lämmittämiseen.

Useimmat Aduron takkauunit sopivat lämpötarpeisiisi, koska uunin lämpötehoa voi säädellä tyypillisesti 3–4 kilowatista 8–9 kilowattiin. Kahdessa tilanteessa kannattaa kiinnittää huomiota uunin kokoon:

  • Jos lämpötarpeesi on yli 3 kW, kannattaa valita uuni, jonka nimellinen suorituskyky on enintään 5 kW.
  • Jos lämpötarpeesi on yli 7 kW, kannattaa valita uuni, jonka nimellinen suorituskyky on vähintään 6 kW.

Jos sinua mietityttää, miten suuri uuni kannattaa valita, suosittelemme, että keskustelet nuohoojan tai jälleenmyyjän kanssa.

Sivulasi vai ei?

Sivulasilla varustettu takkauni antaa suuremman näkymän liekkeihin, koska niistä voidaan nauttia molemmilta puolilta eikä vain edestä. On kuitenkin tärkeää miettiä takkauunin sijoittamista uutta takkauunia ostettaessa, koska tämä vaikuttaa siihen, valitaanko sivulasillinen vai sivulasiton versio.

Sivulasillinen takkauuni on sijoitettava kauemmas palavista materiaaleista kuin takkauuni ilman sivulaseja. Takkauuni, jossa ei ole sivulaseja, sopii siten hyvin sijoitettavaksi nurkkaan.

Miten hyvin talosi on eristetty?

Kaikki takkauunit tarvitsevat jatkuvan ilmansyötön ihanteellisen palamisen varmistamiseksi. Tämä voi kuitenkin olla ongelma moderneissa ja energiatehokkaissa taloissa, jotka ovat usein erittäin tiiviitä. Siksi jotkut malleistamme on varustettu ulkoisella ilmansyötöllä, jossa palamiseen käytettävä ilma tuodaan ulkoa suoraan takkauuniin. Etsi takkauuneistamme oikealla olevaa AIR-merkkiä, jos haluat mahdollisuuden ulkoiseen ilmansyöttöön.

Uusi takkauuni vanhaan hormiin

Jos haluat iloa uudesta takkauunistasi, varmista, että hormisi toimii kunnolla ja on hyvässä kunnossa. Hormi on takkauunin moottori ja siksi ratkaiseva takkauunin toiminnan kannalta. Jos sinun täytyy pitää ensiöilmapeltiä tai luukkua auki, jotta uuni toimisi, se on merkki huonosta hormista.

Uudet takkauunit ovat sisältä erilaisia kuin vanhat uunit. Uusiin uuneihin rakennetaan enemmän vastustusta, jolloin hormiin ei johdeta niin paljoa lämpöä. ”Kylmempi” savukaasulämpötila aiheuttaa pienemmän vedon hormiin, koska veto syntyy lämpötilaerosta ulkoilman ja hormin sisäpuolella olevan savun välisestä lämpötilaerosta. Jos hormisi ei toimi, se aiheuttaa savuhaittoja, savua huoneessa ja huonoa palamista. Suosittelemme tässä tapauksessa asentamaan savukaasuimurin Aduro DraftOptimizer, joka varmistaa vakaan käytön. Lue lisää Aduro DraftOptimizerista täältä.

Valitse helppokäyttöinen uuni

Hyvä ilmansyöttö on kaiken a ja o
Aduro-takkauunit on varustettu erilaisilla ilmapelleillä ilman säätöön palamisen yhteydessä: ensiö-, toisio- ja tertiääri-ilman pellit. Ensiöilmaa käytetään alun perin tulen sytyttämiseen, kun taas toisioilma pitää tulen käynnissä. Toisiopellillä säädellään itse tehoa. Tertiääri-ilma on jatkuva ilmavirta, joka varmistaa, että savukaasut palavat. Tätä säädellään automaattisesti. Oikealla olevassa kuvassa näkyy takkauuni, jossa näkyy ensiö-, toisio- ja tertiääri-ilmansyöttö.

Automaattinen ensiöilmapellin säätely
Jos haluat takkauunin, joka on helppokäyttöinen ja suurelta osin itsetoimiva, Aduro-takkauuni Aduro-tronic-automatiikalla on juuri sinulle sopiva. Aduro-tronic säätelee automaattisesti takkauunisi ensiöilmaa helpolla vedolla ja toimii ilman sähköä. Kaikissa Aduro-takkauuneissa on Aduro-tronic vakiona. Lue lisää Aduro-tronicista täältä.

Suojamekanismi
Jotta tuleen säilyy vapaa näkymä, kaikki Aduro-takkauunit on varustettu tehokkaalla suojamekanismilla, joka estää lasia nokeentumasta. Suojamekanismi on eräänlainen ilmaverho, joka laskeutuu lasin päälle ja estää noen muodostumista. Tämä myös vähentää puhdistamisen tarvetta. Suojamekanismi toimii vain silloin, kun toisioilmapelti on auki.

TOP