• Ecolabel
  • Ekologinen lämmitysmuoto
  • Ecodesign 2022
  • YK:n tavoitteet

NORDIC ECOLABEL

Ympäristöystävällinen poltto ja tuotanto ovat meille tärkeitä. Siksi kaikki Aduro-uunit on varustettu pohjoismaisella joutsen-ympäristömerkillä. Merkki takaa, että tuotteet ovat markkinoitten ympäristöystävällisimpiä.

Tiukat vaatimukset
Aduro-takkauunien hiukkaspäästöt ovat erittäin alhaiset sekä korkealla että alhaisella teholla poltettaessa ja alittavat joutsenmerkin vaatimukset. Aduro-takkauunien hiukkaspäästöt ovat alle 3 g hiukkasia polttopuukiloa kohden (kuivapaino). Vanhempien uunien hiukkaspäästöt voivat olla jopa 50-80 g hiukkasia polttopuukiloa kohden. Väärä käyttö lisää myös hiukkaspäästöjä. Aduron joutsenmerkitty takkauuni ottaa huomioon sinut, perheesi ja ympäristön.

Joutsenmerkin ympäristövaatimukset eivät koske pelkästään hiukkaspäästöjä. Tulisijan tulee myös polttaa tehokkaasti, ohjekirjan tulee opastaa oikeaan käyttöön, ja itse tulisijan valmistukselle on myös asetettu tiukat vaatimukset. Voit nauttia joutsenmerkityn tulisijan liekkien lämmöstä ilman haitallisia ympäristövaikutuksia. 

Hiilidioksidineutraali poltto
Aduro-takkauunin avulla suojelet ympäristöä ja estät ilmaston lämpenemistä. Polttopuilla lämmittäminen on hiilidioksidineutraali lämmitysmuoto. Kasvava puu varastoi yhtä paljon hiilidioksidia kuin poltossa vapautuu. Takkauuni on järkevä ja viihtyisyyttä luova lämmitysmuoto.

Joutsenmerkin vaatimukset
- Korkea tehokkuus (vähintään 76 %): mitä suurempi tehokkuus on, sitä paremmin uuni hyödyntää puuta
- Alhaiset hiukkaspäästöt (alle 2 g/kg)
- Ympäristöystävällinen tuotanto
- Hyvin vähän haitallisten aineiden päästöjä
- Takkauuni on riippumattoman tutkimuslaitoksen testaama

 

Ekologinen lämmitysmuoto

Tiesitkö, että puulämmitys on hiiliystävällistä lämpöenergiaa?

Polttopuilla lämmität kotisi ympäristöystävällisesti. Puu on hiiliystävällinen polttoaine ja maailman ilmastoystävällisin raaka-aine. Polttopuilla lämmitys ei nosta ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta, sillä puut sitovat hiilidioksidia kasvaessaan. Lahoavasta puusta vapautuu sama määrä hiilidioksidia, jonka muut puut sitovat itseensä.

Puulämmityksen hiiliystävällisyys edellyttää kuitenkin sitä, että poltat puuta oikealla tavalla takkauunissasi. Näin ilmaan ei pääse turhia hiukkaspäästöjä ja kannat oman kortesi kekoon ympäristönsuojelussa.

 

Ecodesign 2022

Euroopan unioni on ottanut ekosuunnitteludirektiivin käyttöön CO2-päästöjen vähentämiseksi ja siten ilmanlaadun parantamiseksi kaikkialla Euroopassa. Tämä direktiivi asettaa vaatimuksia energiatehokkuudelle ja tuotteiden hiukkaspäästöille.

Kaikki Aduro-takkauunit, pellettiuunit ja hybridiuunit täyttävät ekosuunnitteludirektiivin vaatimukset. Ostaessasi Aduro-uunin sinulle taataan näin kestävän kehityksen mukainen uuni ympäristöystävällisellä palamisella.

Aduro ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

Tuemme Adurolla YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, jotka vuoteen 2030 mennessä asettavat suunnan kohti kestävämpää kehitystä sekä ihmisille että planeetallemme. Osallistumme YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja erityisesti seuraaviin tavoitteisiin:

Tavoite 3: Terveys ja hyvinvointi
Kehitämme takkauuneja, hybridiuuneja ja pellettiuuneja, jotka lähettävät vähemmän savua savupiippuun ja vähentävät savuhaittoja merkittävästi. Takkauunimme edesauttavat lisäksi terveellistä sisäilmaa. Uunit vaihtavat jatkuvasti ilmaa huoneessa ja ehkäisevät mm. homeen muodostumista varmistamalla, että lämpötila ei laske liian alhaiseksi tai ilmankosteus nouse liikaa.

Tavoitteet 7 ja 13: Kestävä energia ja ilmastoteot
Aduron takkauunit mahdollistavat kestävän lämmityksen, koska puun palaminen on CO2-neutraalia. Tämä tarkoittaa, että et kuormita ilmastoa enempää CO2-päästöillä, kun poltat oikein. Polttopuut imevät ilmakehästä puiden kasvaessa yhtä paljon hiilidioksidia kuin sitä vapautuu puita poltettaessa.

Lämmittämällä asuntosi polttamalla puuta vältät käyttämästä fossiilisiin resursseihin, kuten hiileen, öljyyn tai kaasuun perustuvia lämmönlähteitä. Arvioidaan, että jokainen modernissa takkauunissa poltettu polttopuukilo vähentää hiilidioksidipäästöjä keskimäärin 0,5 kg (kaukolämpö) – 1 kg (sähkö- tai öljylämmitys). Keskimäärin jokainen uusi käyttöön otettava takkauuni vähentää hiilidioksidipäästöjä n. 3 tonnia vuodessa. 

Pyrimme Adurolla siihen, että se on helppo tehdä oikein ja saavuttaa siten ympäristöystävällisen palaminen minimaalisilla CO2- ja hiukkaspäästöillä. Teemme sen mm. innovaatioiden, kuten Aduro-tronicin, Aduro Smart Responsen, Aduro Hybridin ja Aduro DraftOptimizerin avulla.

Lisäksi Aduro istuttaa puita ja sijoittaa kestävään metsätalouteen. Lue lisää täältä

Tavoite 12: Kestävä tuotanto
Käytämme kierrätysmateriaaleja mm. teräksen ja valuraudan muodossa, ja Aduro Hybrid -takkauunin muovisuppilo on esim. valmistettu tanskalaisten kotitalouksien kierrätysmuovista. Näin edistämme kiertotaloutta, jossa resurssit hyödynnetään mahdollisimman hyvin ilman niiden tuhlaamista. Suurin osa takkauuniemme materiaaleista on myös kierrätettäviä, esimerkiksi valurauta ja lasi.